Връзката личност - образи

Връзката личност - образи

Естетическата чувствителност в изкуството можем да разглеждаме и чрез трудностите с блокираната интимност, утвърждаване на представата за себе си и/или контрол върху конфликтите, които бушуват вътре или около нас. Зная, че така казано, звучи много сложно, дори елитарно (за някои), но това са теми, които независимо дали искаме или не, присъстват в изкуството. Какво се оказва? Изкуството съвсем не е проста работа! Върху творбата на някой художник може да се разсъждава дълго и „напоително“ – ако вникнем по-дълбоко, виждаме, че в нея можем да уловим няколко вида „зависимости“: от психофизическа, през когнитивна до психоаналитична.

Зная, че някои от термините, които използвам, не са ви познати, но ще се радвам, ако успея да ви провокирам да „бръкнете“ в дълбоката глобална мрежа и да се опитате да разберете някоя нова дума. Повярвайте ми, тя никога няма да ви бъде излишна. И така, нека се върнем към нашата тема. Тъй като, сама по себе си, тя е доста обзорна, дори необятна, ще се опитам да поставя акцент върху някои по-важни детайли. И пак да напомня: „Ако не сте съгласни с нещо, ако искате да споделите нова информация, ако казаното тук ви е интересно – пишете, споделете. Ще се радвам, ако станете дейни мислители, а не само семпли читатели“.

Връзката, която можем да направим между описаните три „зависимости“, показва само едно: радикална промяна в разбирането за същността на естетическите предпочитания – от изследване на формалните свойства на творбите на изкуството (картини, скулптури и пр.) към изследване на предпоставките и закономерностите, свързани с личния живот и предпочитания. Откривате ли връзката между казаното до тук? Както казват философите: „Няма случайни неща!“.

В тази връзка искам да ви разкажа още нещо за нашия стар познайник Павел Махотка (както обещах, ще се опитвам всяка моя статия да бъде „гарнирана“ с някаква интересна информация – случка от „живия“ живот, която ще ви доближи максимално до теоретичните и малко суховати постановки, които споделям с вас). В своята изследователска дейност Махотка е правил редица експерименти, като повечето от тях е описал в книгите си. В последната си книга „Живописта и нашият вътрешен свят. Психология на изобразяването“, авторът е разказал за своите наблюдения върху собствените си студенти.

Изследователската му душа (на базата на много емпирични изследвания на творческото поведение на студентите) се е опитала да намери взаимозависимостта между създаването на образи, т.е. на формотворчеството с вътрешния живот, междуличностните отношения, желания и страхове на всеки отделен индивид. Махотка проследява в детайли не само изобразителната дейност на студентите, но и тяхната личност. За целта той е използвал задълбочени психологически интервюта, чрез които се е опитал да разкрие богатата и подробна индивидуална картина на техния стил на живот и поведение. В резултат на обстойните си проучвания изследователят обособява седем типа категории, за които ще ви разкажа следващия път.

Коментари (0)Упех!

Вие успешно публикувахте Вашия коментар по темата : "Връзката личност - образи"

Коментарът ще бъде видим след преглед от администратор.

Благодаря Ви!

Грешка!

Моля проверете дали сте попълнили всички задължителни полета!

Коментирай по темата