Блог за изкуство и култура

Фантазия или реалност

Когато за първи път в тебе се пробуди желанието да твориш, ти все още не си наясно дали това е мечта, фантазия, реалност или предизвикателство. Обикновено това става в детските години. Понякога неукрепналата ти малка ръка намира у дома някой молив или червилото на мама и създава своята първа картина – не винаги върху белия лист, често могат да пострадат и тапетите.

Виж повече

Човекът, който взе жена си за шапка

Една от големите теми в изкуството е темата за човешкото лице. Дали рисуваме картина или създаваме скулптура, винаги решението ни да извайваме лице, се превръща в голямо предизвикателство.

Виж повече

Подсказани от природата форми

Най-големият естествен творец е самата природа. За всеки почитател на изкуството тя е не само вдъхновение, но и учител, провокатор, приятел и какво ли още не. Именно в природата откриваме онези причудливи цветове и форми, които в последствие искаме да пресътворим върху платното, дървото, камъка и пр.

Виж повече

За Дарвин и половия подбор

Ето една много интересна тема – тема, вечна като света – темата за пола в изкуството. Според мен изкуството е онзи оазис,в който пола е намерил и ще продължава да намира различни превъплъщения – хиляди и дори милиони картини и скулптури, произведения, които чрез своите сюжети, форми, багри и концепции разказват истории, представят култури, разкриват емоции, пресъздават човешки съдби.

Виж повече