Блог за изкуство и култура

Връзката личност - образи

Естетическата чувствителност в изкуството можем да разглеждаме и чрез трудностите с блокираната интимност, утвърждаване на представата за себе си и/или контрол върху конфликтите, които бушуват вътре или около нас. Зная, че така казано, звучи много сложно, дори елитарно (за някои), но това са теми, които независимо дали искаме или не, присъстват в изкуството.

Виж повече

Фантазия или реалност

Когато за първи път в тебе се пробуди желанието да твориш, ти все още не си наясно дали това е мечта, фантазия, реалност или предизвикателство. Обикновено това става в детските години. Понякога неукрепналата ти малка ръка намира у дома някой молив или червилото на мама и създава своята първа картина – не винаги върху белия лист, често могат да пострадат и тапетите.

Виж повече

Човекът, който взе жена си за шапка

Една от големите теми в изкуството е темата за човешкото лице. Дали рисуваме картина или създаваме скулптура, винаги решението ни да извайваме лице, се превръща в голямо предизвикателство.

Виж повече

Подсказани от природата форми

Най-големият естествен творец е самата природа. За всеки почитател на изкуството тя е не само вдъхновение, но и учител, провокатор, приятел и какво ли още не. Именно в природата откриваме онези причудливи цветове и форми, които в последствие искаме да пресътворим върху платното, дървото, камъка и пр.

Виж повече