Изложба 24 май

Изложба 24 май, Изложбена зала "Александровска" 22, Бургас
Изложба 24 май
Изложбена зала "Александровска" 22
гр. Бургас
24.05.2023

За поредна година Дружество на художниците - Бургас и Община Бургас организираха красива изложба, посветена на един от най-българските празници - 24 май.  В нея бяха  селектирани произведенията на 55 автори - както утвърдени майстори, така и млади художници. Експозицията включваше голямо жанрово многообразие от живопис, графика и скулптура. С интересни творби участва и Людо Дехек, белгийски художник, който е част от Дружеството на бургаските майстори.
Изложбата бе селектирана от Стойко Сакалиев, Георги Петков и Елисавета Ангелова.

Събитието беше открито от г-н Добрин Вътев - Председател на Дружеството на бургаските художници. Той представи и официалните гости, а именно: г-н Димитър Николов - кмет на Община Бургас; председателят на Общинския съвет - Севдалина Турманова; кметът на Малко Търново - Илиян Янчев; зам. кметът по "Култура, туризъм и спорт" на Община Бургас - Диана Саватева; проф. Светозар Бенчев; д-р Антонио Душепеев.

 Сред официалните посетители на изложбата бяха и гости от САЩ и Индия, които проучват възможностите за туризъм в Бургас и региона.

"Честит да е 24 май – най светлият и обичан български празник, изразяващ стремежите ни за духовна независимост и просвещение. „Млад художник” е награда, която носи престиж на всеки отличен автор. Събитие, което показва, че Бургас има разпознаваема и ярка творческа общност, в която е добре дошъл всеки талантлив художник. Радвам се, че младите имат своя успешен път - от профилираните гимназиални паралелки, през Филиала на НХА – Бургас, художниците продължават към галериите, за да подреждат своите изложби! ", каза в приветствието кметът на Бургас Димитър Николов.
Милена Казакова получи отличието " Млад художник" на Бургас за 2023 година. Тя бе номинирана заедно с Петя Димитрова.

След приключване на официалната част многобройните гости имаха възможността да разгледат произведенията на представените автори, да споделят своите впечатления и да се наслаждават на всички изявени бургаски таланти!
 

Събитието в запечатани мигове