Национална изложба "Жената - вдъхновение"

Художествена галерия „Недялко Каранешев“, гр. Горна Оряховица 2022 г.
Национална изложба
Художествена галерия "Недялко Каранешев"
гр. Горна Оряховица
08.03.2022 - 22.03.2022

Международният ден на Жената е празненство и преклонение пред силната и едновременно с това крехка нейна природа.

На 8 март 2022 г. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ се състоя откриване на изложбата „Жената – вдъхновение“.

Официалното начало на събитието, обявено за 17.30 ч., се превърна само в един от часовете в които почитатели на изкуството гостуваха в залите ни, за да разгледат новата експозиция. През целия ден автори и посетители бяха част от празничната атмосфера, споделяйки емоциите си от настоящата изложба.

Добре познатият формат, превърнал се в традиционна среща, вдъхновена от женската красота и енергия за поредна година предизвика интереса на творци от цялата страна. Участие взеха 49-ма автори от Горна и Долна Оряховица, Велико Търново, София, Варна, Бургас, Русе, Пазарджик, Добрич, Черноморец, Шумен, Казанлък, Елена, Стражица. Експонираните произведения са повече от 130 и заемат Голямата зала на галерията. Изложбата представя утвърдени художници, имена, участващи в национални и международни формати, както и млади автори, правещи своите първи творчески стъпки. Разноликата творческа опитност в креативен план няма за цел да сравнява, а да обедини всеки от творците в общото търсене на себеизява, чрез изкуството.

Радостни сме да споделим факта, че галерията ни намери приятели и съмишленици от софийската, пазарджишката и шуменската школи, които превръщат участията си в редовни срещи с нашата публика

Изложбата своеобразно се превърна в обединено тържество, честващо в хармоничен унисон отминалия Празник на самодееца (1 март) и Деня на жената. Богатството от представени техники на традиционната и съвременна живопис и графика, на рисунката, малката пластика и фотографията, на приложното изкуство, придават многообразен характер на експозицията. Сред представените произведения е оформен специален кът за творби на занаятчийското изкуство, умело претворени, чрез дървопластика, совалкова дантела, бродерия и обработена изящно кожа. Тематичната дефинираност, разгърната идейно, подобно на разноликата женска природа, отразява пъстра и фина емоционална образност, щедро представяща индивидуален творчески светоглед. Муза, вълшебница, любима, майка, прелъстителка, богиня, сила и слабост, нежност, крехкост и болка, толкова много лица, уплътняващи един единствен образ, като химера, като сънуван идеал.

Силният интерес, почти изненадващо не позволи реално експониране на всички произведения, поради липса на пространство, но те намират място във виртуалната галерия, публикувана по-долу.

Жената с цялото богатство от жизнени превъплъщения и емоционален диапазон, гледа от стените на галерията в очакване на нови гости!

Събитието в запечатани мигове