По стъпките на едно житейско развитие

Емилия Николова е родена в гр. Бургас, а всички знаем, че Бургас е един от градовете, в които се раждат плеяда от творци - художници, поети, музиканти, артисти. Може би тайната на морското ѝ вдъхновение лежи в основата на нейното желание да твори, да създава красота и да иска да я споделя с хората около себе си? А може би не само морето е основният "виновник" на потребността ѝ да рисува, да пише стихове и книги, т.е. да твори?

Още от малка Емилия усеща влечението си към четката и платното и без никаква подготовка, дори без знанието на своите родители, кандидатства в художествената гимназия в гр. Казанлък. Резултатът естествено е положителен - приемат я. Следват години на израстване, лично и творческо развитие, които на моменти излизат на преден план, а на моменти отстъпват пред желанието ѝ да гради частен бизнес, да завърши няколко висши образования, да разгръща талантите и мечтите си. Ако перифразираме великия Шапиро, смело можем да кажем, че картините са полето, в което Емилия Николова търси и намира светлото и нежното в собственото си съществуване като художник, а ръцете си възприема по-скоро като мост, чрез който предава визията и посланието на душевните си търсения, но същите мотиви, пренесени върху платното и запълващи всички негови ъгълчета, изглеждат вече като че ли излезли не само от душата на художничката.

Густав Климт казва:

"Всеки, който е любопитен да научи нещо за мен като за художник, което е единственото интересно нещо за мен, ще трябва внимателно да се вгледа в картините ми и да се опита да разбере от тях какво представлявам и какво искам".

Емилия Николова не е напълно съгласна с Климт, защото счита, че в нейния живот освен картини има и много други интересни неща.

Днес Емилия Николова е доктор по Обществени комуникации и информационни науки и магистър по "Връзки с обществеността"; магистър по "Консултативна психология" и магистър по "Социални дейности". Тя е защитила с отличие докторската си дисертация във Факултета по журналистика и масови комуникации към Катедрата на ЮНЕСКО в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Докторската ѝ научна степен е нещо на пръв поглед много далечно от изкуството. Само че не така мисли Емилия. По-скоро изкуството е онзи неин пристан, в който тя се приютява тогава, когато се умори от научната си работа. Знанията ѝ по специалностите „Връзки с обществеността“ и „Журналистика“, придобити по време на нейната аспирантура, намират широко приложение при професионалното организиране и популяризиране (срещи и контакти с медии, журналисти и пр.) на всяка артистична проява на авторката, защото всички ние знаем, че способността да представиш изкуството и да го направиш по-разбираемо, по-интересно, по-вълнуващо, по-интригуващо и по-емоционално завладяващо е неразделна част от идеята изкуството да се доближи до зрителя и да намери най-верния си почитател.

Като един завършен, но вечно търсещ творец, Емилия Николова е автор и на шест книги, една от които е издадена на английски език, на над 150 стихотворения и на десетки научни статии, публикувани както в български, така и в международни научни издания. Тя е преподавала на студенти от СУ "Св. Климент Охридски" и на студенти от Бургаски свободен университет. Еднаква е била радостта ѝ както от срещите със студентите, така и от срещите с изкуството. Тази взаимна „любов“ продължава и до днес. Винаги в живота на Емилия двете полета на изява - професионално и творческо – са живели и продължават да живеят един живот, да се развиват в пълна хармония и да служат като доказателство, че хората на науката не винаги са скучни: понякога и те могат да ни изненадат с нещо ново, нещо истинско, нещо цветно!

Понастоящем Емилия Николова е и криейтив мениджър на фирма „Арес консулт“ ЕООД, град Бургас – фирма, специализирана в областта на дизайна, рекламата, нестандартните и иновативни уеб решения и изграждането на пълна корпоративна идентичност. Това е още едно от местата, в които художникът и творецът Емилия Николова успява да експериментира, да създава и развива нови проекти и да ги претворява в завършени художествени продукти.

Емилия Николова е собственик на Творческа къща "EmiliaArt" - специализирана в разпространение и затвърждаване на имиджа и творческите постижения на редица съвременни български автори, творци в сферата на изобразителното и приложното изкуство. В момента Творческа къща "EmiliaArt" работи по два основни проекта. Единият проект е „Когато жените творят, градовете оживяват“. В проекта е заложена идеята всяка година, в навечерието на женския празник 8 март, град Бургас да се превръща в своеобразен притегателен център за жените творци от цяла България. Съвременната галерия, предоставена от Културен център „Морско казино“, много добрата организация и възможността за създаване на нови и трайни творчески контакти, стимулират обединяването на творческата енергия на различни жени, автори на произведения на изкуството и създават благоприятни условия за иновативно популяризиране на нови техники, похвати, стилове и начини на изработка и презентиране на собственото авторово отношение към красотата в живота и всяко житейско вдъхновение, но преплетени по един уникален, нестандартен и неповторим начин. Вторият проект на Творческа къща "EmiliaArt" е озаглавен „За още една детска усмивка“ и е благотворителен. Проектът предвижда гостуване в различни градове от страната и има за цел събиране на средства за оказване на помощ на млади хора – както на таланти, притежаващи различни умения в областта на живописта, музиката и пр., така и на деца, нуждаещи се от терапевтично лечение и рехабилитация.

Авторката има девет самостоятелни изложби (в Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Поморие, Сливен и т.н.) и е участвала в над десет общи такива, проведени в различни градове на страната. Нейните картини неизменно присъстват и в редица благотворителни инициативи, както на територията на родния ѝ град, така и в други градове.

Емилия Николова предпочита работата с масло, но често се впуска в творческо приключение и чрез използването на сухия пастел – също неин любим материал.

Нейни картини са притежание на почитатели на изкуството от Мексико, Русия, Турция, Великобритания, България и пр.

Емилия Николова е член на Съюза на българските журналисти, на Съюза на свободните писатели и на Асоциацията на жените предприемачи "Селена".

По-подробна информация за авторката (картини, събития, проекти, медии и пр.) можете да получите, ако разгледате сайта на Творческа къща "EmiliaArt" -  www.emiliaart.com

По-подробна информация за научната дейност на авторката (книги, публикации и др..) можете да получите, ако разгледате сайта ProConsult -  www.proconsultbg.com

Проекти, разработени от творческа къща EmiliaArt Виж проектите...
Споделени мигове...